Często na wybrane bary, bistra, restauracje spoglądamy przez pryzmat wyposażenia wnętrza. Podoba się nam wystrój, dekoracje, styl. Jednak dla właściciela takiego miejsca jest to tylko część sukcesu, jak i pracy wkładanej w rozwój, funkcjonowanie biznesu. Równie istotne jest zaplecze gastronomiczne. Nie od dziś wiadomo, jak Sanepid lub inne organizacje i urzędy skrupulatnie dbają o bezpieczeństwo oraz higienę pracy. Każdego roku setki, tysiące lokali dostaje w naszym kraju kary pieniężne lub muszą być zamknięte. Dlatego też chcąc otworzyć lokal gastronomiczny, warto wiedzieć, jak powinno wyglądać jego zaplecze.
Higiena przede wszystkim
Nie da się ukryć, że najczęstszą przyczyną mandatów oraz innych sankcji ze strony urzędów jest brak higieny w miejscu pracy. Zwłaszcza kuchnie oraz pomieszczenia obok nich są narażone na zabrudzenia. Wystarczy tylko obejrzeć jeden odcinek Kuchennych Rewolucji z Magdą Gessler, aby się przekonać, do jakich zaniedbań są w stanie doprowadzić właściciele restauracji. W związku z tym, obowiązkowym elementem wyposażenia powinny być środki czystości. Zakup płynów przeciw tłuszczom, spaleniznom, zaciekom to nasz obowiązek. Do tego oczywiście przyda się zestaw ścierek, gąbek, mop z wiaderkiem.
To jednak dopiero początek. Równie istotne jest codzienne dbanie o czystość garnków, talerzy, wszelkich naczyń, sztućców. W zależności od rodzaju restauracji, miejsca gastronomicznego, stawiać będziemy na zlewozmywak lub duża zmywarkę. Większość osób wybiera jednak ten pierwszy, gdyż często liczy się szybki czas zmywania, gotowość naczyń dla następnych klientów.
Bezdotykowy zlew ze stali nierdzewnej marki Vogue
Jest to przykład ciekawego produktu, który sprawdzi się w mniejszym lokalu. Ten niezwykle praktyczny zlew pozwala na skuteczne ograniczenie rozprzestrzenianie się bakterii. Odkręcanie wody następuje za pomocą guzika na wysokości kolan. Może być on stosowany zarówno do czyszczenia produktów spożywczych, zmywania naczyń, jak i mycia rak przez obsługę. Ten zlew ze stali nierdzewnej sprzedawany jest wraz z przewodem kanalizacyjnym, uprzednio przygotowanym zaworem mieszającym oraz wylewką.
Stół ze zlewem dwukomorowym z dwiema szufladami i półką STALGAST
Innym ciekawym i znacznie rozbudowanym modelem jest ten stół ze zlewem dwukomorowym oraz dwiema szufladami i półką. To całkiem obszerna konstrukcja, która pozwala na jednoczesną pracę dwóch osób lub korzystanie z dwóch komór do osobnych czynności. W modelu tym możliwy jest także montaż zamka i wycięcie otworu pod rozdrabniacz odpadów.
STALGAST, 801507
Jest to profesjonalna zmywarka uniwersalna do szkła, talerzy z dozownikiem płynu myjącego i pompą zrzutową, która świetnie sprawdzi się w przypadku niejednego lokalu gastronomicznego. Mimo posiadania zlewozmywaka warto jest ją posiadać na wyposażeniu. Przyda się zwłaszcza w momencie, gdy przy zamknięciu posiadamy sporo brudnych naczyń, garnków. Wystarczy wtedy zapuścić ją na noc, po czym na drugi dzień otrzymamy gotowe elementy do użycia.
Ten model marki Stalgast to profesjonalna zmywarka z funkcją wyparzania. Posiada sterownie elektromechaniczne, jest przystosowana do mycia tac GN 1/1. Wprowadzono w niej jelitkowy dozownik płynu myjącego, pompę zrzutową, 2 pary ramion myjaco-płuczacych. Gwarantuje ona zużycie wody 2,5 l/cykl. W jej wypadku maksymalna wysokość mytego naczynia to 320 mm. Wewnątrz znajduje się kosz o wymiarach 500x500 mm, a także kosz do talerzy, do szkła oraz pojemnik na sztućce.
Zmywarka do szkła z ASBER, EASY-400 DD
Jeśli zależy nam na perfekcyjnym czyszczeniu szkła, to przydać się może również zmywarka do tego materiału z dozownikiem płynu nabłyszczającego i myjącego marki ASBER. Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości komponentów jest to urządzenie skuteczne w swej pracy, a przy tym ekonomiczne. EASY-400 posiada sterowanie elektromechaniczne. Jeden cykl mycia trwa tutaj 120 sekund. Zastosowana została tam pojemność zbiornika wanny 15 l oraz pojemność bojlera: 5 l. Producent zdecydował się na zawór zwrotny zapobiegający cofaniu się brudnej wody, termostat bezpieczeństwa, 2 płaskie kosze o wymiarach 400 x 400 mm, 1 stojak na talerze i 1 pojemnik na sztućce.
Nie możemy także zapominać o wszelkiego rodzaju pojemnikach na odpady. Nie ma chyba nic gorszego niż walające się po kuchni resztki jedzenia, które stanowią pożywkę dla bakterii. Producenci oferują nam zarówno mniejsze kosze, które mogą być umieszczane tuż przy stołach kuchennych, piecach, jak i duże pojemniki, w których można przechowywać wszelkie gastronomiczne odpady.
Umywalka, dozownik, suszarka
Urzędy i inspektorzy mogą także zwracać uwagę na to, jak my sami obchodzimy się z higieną osobistą. Dbałość o czyste ręce to podstawa podczas przygotowywania posiłków czy kontaktów z produktami spożywczymi. Często wręcz wymagana jest osobna toaleta dla pracowników, dzięki czemu będą mieć zapewniony komfort w sprawach codziennej higieny. Oprócz samej toalety przyda się nam umywalka, dozownik do mydła, pojemnik na ręczniki papierowe lub też elektryczna suszarka do rąk.
Suszarka do rąk ze stali nierdzewnej Vama
W cenie powyżej 1000 złotych zakupimy niezwykle wydajną suszarkę do rąk marki Vama. Jest to produkt wykonany ze stali nierdzewnej. Mamy tutaj do czynienia z wodoodporną suszarką RVS, którą można stosować w każdym pomieszczeniu. Jest łatwa w podłączaniu i bardzo oszczędna. Jest w stanie wysuszyć ręce w zaledwie 10 do 12 sekund. To jednocześnie bardzo cichy egzemplarz, który wygląda stylowo.
Automatyczna suszarka do rąk Monsoon Silver
Suszarka Monsoon Silver to jeden z najpopularniejszych modeli konwencjonalnych. Zastosowano w nim mocny silnik szczotkowy o mocy 2300W. Posiada on przy tym wbudowany mechanizm ogrzewający, przez co dłonie suszone są mocnym, ogrzanym powietrzem. Jest to model o 200-300 złotych tańszy niż uprzednio opisywany.
Na zapleczu gastronomicznym powinny panować nie tylko sterylne, lecz i komfortowe warunki dla pracujących osób. W związku z tym niezwykle istotny będzie system wentylacyjny, ewentualnie pochłaniacze wilgoci, klimatyzatory.
Gotowanie i przechowywanie żywności
Podstawą każdego lokalu gastronomicznego muszą być odpowiednie chłodnie, lodówki. W takich miejscach przechowywane są nie tylko produkty niezbędne do przygotowywania potraw, lecz także i gotowe rzeczy, jak zupy, sałatki, sosy. Odpowiednio sterylne warunki i niska temperatura zachowują świeżość produktów. W przypadku szaf, lad chłodzących czy samych lodówek rozpiętość cenowa jest całkiem spora. Przykładowo szafa chłodnicza ze stali nierdzewnej marki Stalgast o pojemności 1311 litrów kosztuje blisko 6000 złotych. Są oczywiście znacznie tańsze egzemplarze za 2000-3000, jak i również modele za kilkanaście tysięcy złotych.
Warto przy tym dodatkowo wyszczególnić półki lub urządzenia na konkretne produkty. Przetrzymywanie w tym samym miejscu mięsa, ryb, owoców morza, warzyw może nie być dobrym pomysłem, zwłaszcza w sytuacji, gdy zapachy mogą ulec przemieszaniu. Zdecydowanie warto je odseparować od siebie. Na zimne napoje, alkohole również przyda się nam osobne miejsce chłodzące.
Obok łatwo psujących się produktów, na zapleczu gastronomicznym znajdować się będzie także sporo żywności w opakowaniach. W tym zakresie także należy dbać o czystość i przechowywanie wszelkich produktów. Najlepiej do tego stosowane są regały magazynowe. Takie metalowe, stalowe elementy składają się z kilku półek. Bez trudu umieścimy na nich garnki, żywność, puszki, butelki, kartony oraz wszelkie inne elementy, które będą nam codziennie potrzebne w gotowaniu.
Wybór elementów do gotowania i przyrządzania potraw uzależniony jest tylko i wyłącznie od specyfikacji naszej kuchni. Serwowanie tych a nie innych dań wiąże się z koniecznością zakupu określonych elementów wyposażenia. Wśród takich produktów znajdziemy między innymi piec do pizzy, podgrzewacz na pastę, płytę grillową, piec konwekcyjno-parowy, podgrzewacz do potraw, kocioł warzelny, wolnowar.
Nie możemy oczywiście zapominać o podstawowych elementach, jak elektrycznej lub gazowej kuchni. Oferowane są nam egzemplarze z 2, 4, 6 czy 8 palnikami. Przydają się one zarówno do przygotowania potraw, jak i również podtrzymywania ich temperatury. Obowiązkowo nad kuchnią znaleźć się powinien okap, który będzie zbierał nadmiar wilgoci oraz zapachów. Zapobiegnie to zbyt dużej wilgoci w kuchni, która często przyczynia się do tworzenia pleśni i grzybów.
Źródło zdjęcia: Depositphotos.com
Przydatne wyposażenie
Wiadomym jest, że zaplecze gastronomiczne nie obędzie się bez kompletu garnków, patelni, noży, przyborów kuchennych. Producenci jednak często oferują nam urządzenia, produkty, które służą do szybszego przygotowywania wybranych potraw.
Maszynka do krojenia ziemniaków HENDI
Jest to produkt szczególnie przydatny w miejscach zajmujących się wyrobami garmażeryjnymi lub też takich, w których serwuje się wiele dań opartych na ziemniakach. Ta maszynka do krojenia ziemniaków wykonana została z aluminium. Z kolei jej noże stworzone zostały ze stali nierdzewnej. Model ten zawiera 4 ostrza: 7, 10 i 14 mm oraz ostrze do krojenia na 8 części. Egzemplarz ten może zostać zamocowany do ściany lub blatu. Jest niezwykle wydajny i łatwy w obsłudze.
Frytkownica Blue Line 2x6 l
W wielu lokalach gastronomicznych, nawet w restauracjach serwowane są frytki. Jest to tanie i szybkie do przyrządzenia danie, dodatek do innych potraw. Najlepiej je przyrządzić w frytkownicy. Model Blue Line o pojemności 2x6 l jest rekomendowany do mniejszych punktów gastronomicznych. Posiada on obudowę ze stali nierdzewnej 18/0, pojemnik na olej ze stali nierdzewnej. Wprowadzona została tutaj lampka kontrolna informującą o pracy urządzenia, regulacja temperatury do 190°C, zabezpieczenie przed przegrzaniem z funkcją resetowania.
Mamy tutaj do dyspozycji wyjmowany koszyk z długim izolowanym uchwytem, system zimnej strefy oddzielający pozostałości smażenia poniżej poziomu grzałek.
Maszynka do makaronu, elektryczna IMPERIA
W coraz większej ilości lokali dużym powodzeniem cieszą się domowe makarony. Dlatego też pożądanym urządzeniem jest maszynka do makaronu. Jest to oryginalna włoska makaroniarka. Maksymalna szerokość ciasta to 210 mm. Możliwa jest tutaj płynna regulacja grubości makaronu 0-5 mm. Dostajemy w zestawie bogaty asortyment akcesoriów wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Model ten gwarantuje 45 obrotów/minutę, co daje nawet do 12 kg makaronu na godzinę.