Menu
Zamknij

System jakości produktów rolnictwa ekologicznego - Katarzyna Leśkiewicz

Biblioteka biznesu

Opis

Z recenzji Prof. UAM dr hab. Andrzeja Zielińskiego: "Postęp cywilizacyjny w tym jego negatywne następstwa już doprowadziły i zapewne będą wywierały dalszy wpływ na zmianę mentalności społeczeństwa, a także poręczny, wymierny stosunek do ekologicznych sposobów gospodarowania i produkowania. Dzisiaj znacznym ograniczeniem popytu na produkty rolnictwa ekologicznego jest ich relatywnie wysoka wartość i niestety niedostateczna wiedza polskiego konsumenta o produktach naturalnych, nie mówiąc o ich jakości. (...) Metoda badawcza i tzw. Warsztat są absolutnie poprawne i należy się do nich odnieść z zachwytm. Podjęte problemy pozostały rozwinięte poprzez dogmatyczną analizę prawa polskiego i wspólnotowego. W niektórych fragmentach użyto badania prawno-porównawcze. (...) W rozprawie Autorka dokładnie wykorzystała literaturę przedmiotu jak i prace interdyscyplinarne." "Recenzowana praca jest liczącym się opracowaniem prawniczym o sporej doniosłości gospodarczo-społecznej." Z recenzji Prof. UW dr hab. Małgorzaty Korzyckiej-Iwanow: "(...) Zagadnienie badawcze dotyczące zgodności użytkowanej metody produkcji ekologicznej z wymogami określonymi w prawie jest szczególnie widoczne z zróżnicowanych względów. Przeważnie jest ważnym głosem w dyskusji nad oddziaływaniem prawa na jakość artykułu. Ma ponadto ważne znaczenie dla funkcjonowania rolnictwa naturalnego, a zatem, dla praktyki używania prawa (...) wypełnia jednocześnie poważną lukę w polskiej literaturze prawniczej, wobec braku całościowego opracowania tematyki jakości artykułów rolnictwa naturalnego" Publikacja jest zmienioną wersją pracy doktorskiej napisanej pod kierunkiem Prof. Dr hab. Romana Budzinowskiego, Kierownika Katedry Prawa Rolnego, Wydziału Prawa i Administracji UAM w Poznaniu.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

PODOBNE PRODUKTY

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.