Rolnictwo organiczne jest uznawane za jeden z podstawowych elementów zrównoważonego rozwoju i tym samym za jeden z głównych czynników poprawy warunków gospodarowania i życia na terenach wiejskich. Polska ma stosunkowo obszerny potencjał rozwoju tej metody produkcji, jednak warunkiem dalszego jego wzrostu jest skutecznie funkcjonujący rynek żywności organicznej.
Niniejsza książka koncentruje się na trzech sferach tego rynku: przetwórstwie, dystrybucji (przede wszystkim poprzez kanał specjalistyczny) oraz zachowaniach konsumentów ekożywności. Książka ta stanowi diagnozę obecnego stanu rynku żywności naturalnej i wskazuje na jego główne problemy, determinanty i perspektywy dalszego rozwoju.
Monografia omawia również zmiany, jakie zaszły na rynku ekożywności w ostatnim czasie i ukazuje rekomendacje dla jego uczestników oraz instytucji publicznych odpowiedzialnych za rozwój rolnictwa ekologicznego.
Tytuł Szanse i ograniczenia rozwoju rynku żywności organicznej w Polsce Autor Joanna Smoluk-Sikorska Wydawnictwo Difin EAN 9788366491854 ISBN 9788366491854 Kategoria Biznes,ekonomia,marketing\Finanse,rachunkowość ilość stron 136 Format 16x23x0.8 cm Rok wydania 2021 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.228 kg