✅ Microgreens są roślinami, które zbiera się i spożywa we wczesnej fazie wzrostu, gdy wykształcą liścienie i pierwszą parę liści.
✅ często określa się je jako „superfood", ponieważ w kontraście do roślin starszych zawierają wyraźnie więcej witamin i części odżywczych. W niektórych przypadkach to różnica jest kilkukrotna.
✅ Oprócz tego microgreens są wyjątkowo zdrowe i smaczne.
✅ Stanowią nieprzeciętny dodatek do kanapek, sałatek i wielu dań.
✅ Szefowie kuchni niejednokrotnie wykorzystują je do dekoracji potraw.
Domowa produkcja mikolistków jest bardzo prosta.potrzebne są:
➡️ pojemnik, paleta wysiewna, doniczka
➡️ miarka / łopatka do wsypania podłoża
➡️ podłoże do wysiewu, warzyw lub uniwersalne
➡️ opcjonalnie rękawiczki
➡️ opcjonalnie etykiety do oznaczania roślin
➡️ konewka, spryskiwacz do podlewania
Wsyp ziemię do pojemnika, wysiej nasiona, przykryj je 0,5 cm warstwą podłoża. Całość obficie podlej. Postaw pojemnik w jasne miejsce. Pamiętaj o regularnym podlewaniu.
Ważne: pojemnik nie posiada otworów odpływowych - zalecamy zwilżenie ziemi przed wysiewem nasion, a później tylko zraszanie z góry.