✅ Microgreens są roślinami, które zbiera się i spożywa we wczesnej fazie wzrostu, gdy wykształcą liścienie i pierwszą parę liści.
✅ niejednokrotnie określa się je jako „superfood", ponieważ w porównaniu do roślin starszych zawierają pokaźnie więcej witamin i komponentów odżywczych. W niektórych przypadkach to różnica jest kilkukrotna.
✅ Oprócz tego microgreens są nad wyraz zdrowe i smaczne.
✅ Stanowią doskonały dodatek do kanapek, sałatek, a także wielu dań.
✅ Szefowie kuchni niejednokrotnie wykorzystują je do dekoracji potraw.
Domowa produkcja mikolistków jest wyjątkowo prosta.potrzebne są:
➡️ pojemnik, paleta wysiewna, doniczka
➡️ miarka / łopatka do wsypania podłoża
➡️ podłoże do wysiewu, warzyw lub uniwersalne
➡️ opcjonalnie rękawiczki
➡️ opcjonalnie etykiety do oznaczania roślin
➡️ konewka, spryskiwacz do podlewania
Wsyp ziemię do pojemnika, wysiej nasiona, przykryj je 0,5 cm powłoką podłoża. Całość obficie podlej. Postaw pojemnik w jasne miejsce. Pamiętaj o regularnym podlewaniu.
Ważne: pojemnik nie posiada otworów odpływowych - zalecamy zwilżenie ziemi przed wysiewem nasion, a później tylko zraszanie z góry.