Opis:
- mistrzowski i niezwykle sprawny parowy kocioł warzelny z grzaniem pośrednim z linii 900
- wyprodukowane jako rezultat ponad 40 letniego doświadczenia w tworzeniu kotłów warzelnych
- zezwala na gotowanie zup, gulaszy, makaronów, dań mlecznych; gotowanie na parze mięsa, ryb, warzyw, grzybów; podgrzewanie albo gotowanie na parze mrożonych albo półgotowych potraw
- perfekcyjnie spełni oczekiwania w zakładach żywienia zbiorowego takich jak restauracje, stołówki, szkoły, szpitale, zakłady karne lub przeróżnego rodzaju lokalach gastronomicznych
- Kocioł jest pośrednio ogrzewany przy pomocy pary technologicznej pochodzącej z zewnętrznej instalacji parowej, produkowanej w przestrzeni między płaszczami z podwójnymi ściankami, o ciśnieniu roboczym 0,5 bar, zagwarantuje równomierne ogrzanie bez ryzyka przypalenia
- Standardowo kocioł wyposażony jest w odwadniacz parowy, a także samoczynny odpowietrznik
- Odwadniacz parowy pozwala na odprowadzanie kondensatu zbierającego się w dolnej części ogrzewacza, natomiast odpowietrznik samoczynnie odpowietrza ogrzewacz
- zaopatrzony w ręczny system dobieranie wody w płaszczu wodnym
- Zbiornik ogrzewacza napełniany jest wodą za pomocą kranu z obrotową wylewką, z przyłączem zimnej wody z sieci
- Zlewanie wody ze zbiornika odbywa się przy pomocy zaworu w postaci kranu albo zaworu spustowego
- Kran z zaworem 2 cale, upraszczający opróżnianie kotła, z blokadą przed przypadkowym zastosowaniem
- w sytuacji niefiltrowanej wody z sieci zalecane jest wykorzystanie zmiękczacza do wody, by zachować walory smakowe wody oraz zapewnić urządzeniu ochronę przed zakamienieniem
- Kocioł prędko nagrzewa się do maksymalnej mocy
- Pokrywa z zawiasami samobalansującymi – sprężynowy mechanizm odchylania pokrywy umożliwia utrzymanie otwartej pokrywy w jednej pozycji
- Dno zbiornika warzelnego wyprodukowane z blachy o grubości 2,5 mm
- wyekwipowany w zawór parowy pozwalający na płynną regulację mocy i dopływu pary, z manometrem
- zastosowany sprężynowy zawór bezpieczeństwa, który uniemożliwia wzrostowi ciśnienia w komorze parowej powyżej dopuszczalnego ciśnienia
- całkowicie tworzony z najwyższej jakości stali rdzoodpornej
- Podwójny system bezpieczeństwa, profesjonalny system parowy i użycie najwyższej jakości składników pozwala na długotrwałe i bezpiecznie działania oraz eksploatację kotła warzelnego
- Ciśnienie pary w sieci nie powinno być wyższe niż 0,5 bara! w przypadku przekroczenia tej wartości wymagana jest zainstalowanie zaworu bezpieczeństwa
- Nóżki z regulowaną wysokością
- Łatwy w czyszczeniu i utrzymaniu czystości
- Wszystkie części posiadające kontakt z żywnością spełniają wszystkie normy HACCP
parametry techniczne:
- wymiary zewnętrzne [mm]: 1350x900x900
- pojemność [l]: 200
- Napełnianie wodą: ręczne
- System grzania: pośredni
- Przyłącze wody zimnej: 1/2"
- Przyłącze pary: 1"
- Przyłącze instalacji kondensatu: 3/4"
- Średnica zaworu spustowego: 2"
- Zużycie pary [kg/h]: ~70
- Maksymalne zużycie pary [kg/h]: 100
- Czas nagrzewania 20-90 °C [min.]: 59
- Waga [kg]: 172