Opis:
- profesjonalny i szczególnie sprawny parowy kocioł warzelny z grzaniem pośrednim z linii 900
- wyprodukowane jako rezultat ponad 40 letniego doświadczenia w tworzeniu kotłów warzelnych
- umożliwia gotowanie zup, gulaszy, makaronów, dań mlecznych; gotowanie na parze mięsa, ryb, warzyw, grzybów; podgrzewanie albo gotowanie na parze mrożonych lub półgotowych potraw
- nieprzeciętnie stanie na wysokości zadania w zakładach żywienia zbiorowego takich jak restauracje, stołówki, szkoły, szpitale, zakłady karne lub przeróżnego rodzaju lokalach gastronomicznych
- Kocioł jest pośrednio ogrzewany za pomocą pary technicznej pochodzącej z zewnętrznej instalacji parowej, stworzonej w przestrzeni między płaszczami z podwójnymi ściankami, o ciśnieniu roboczym 0,5 bar, gwarantuje równomierne ogrzanie bez ryzyka przypalenia
- Standardowo kocioł wyekwipowany jest w odwadniacz parowy oraz automatyczny odpowietrznik
- Odwadniacz parowy umożliwia odprowadzanie kondensatu zbierającego się w dolnej części ogrzewacza, natomiast odpowietrznik automatycznie odpowietrza ogrzewacz
- wyekwipowany w ręczny system dopełnianie wody w płaszczu wodnym
- Zbiornik ogrzewacza napełniany jest wodą przy pomocy kranu z obrotową wylewką, z przyłączem zimnej wody z sieci
- Zlewanie wody ze zbiornika odbywa się przy pomocy zaworu w postaci kranu lub zaworu spustowego
- Kran z zaworem 2 cale, upraszczający opróżnianie kotła, z blokadą przed przypadkowym wykorzystaniem
- w sytuacji niefiltrowanej wody z sieci zalecane jest użycie zmiękczacza do wody, aby zachować walory smakowe wody i zapewnić urządzeniu ochronę przed zakamienieniem
- Kocioł ekspresowo nagrzewa się do maksymalnej mocy
- Pokrywa z zawiasami samobalansującymi – sprężynowy mechanizm odchylania pokrywy pozwala na utrzymanie otwartej pokrywy w jednej pozycji
- Dno zbiornika warzelnego tworzone z blachy o grubości 2,5 mm
- zaopatrzony w zawór parowy pozwalający na płynną regulację mocy i dopływu pary, z manometrem
- zastosowany sprężynowy zawór bezpieczeństwa, który zapobiega wzrostowi ciśnienia w komorze parowej powyżej dopuszczalnego ciśnienia
- Kocioł posiada opcjonalną możliwość zamówienia wersji z mieszalnikiem (brak możliwości poprodukcyjnego domówienia i zamontowania) - za dopłatą
- Mieszadło jest wyjmowane i pozwala na produkcję pomiędzy innymi sosów, musów owocowych, przecierów, dżemów, smalcu, konfitur, kisielu, budyniu, likieru, polew, lekko gęstych rzeczy
- w pełni wytworzony z najwyższej jakości stali nierdzewnej
- Podwójny system bezpieczeństwa, mistrzowski system parowy i użycie najwyższej jakości komponentów umożliwia długookresowe i bezpiecznie działania oraz eksploatację kotła warzelnego
- Ciśnienie pary w sieci nie powinno być wyższe niżeli 0,5 bara! w przypadku przekroczenia tej wartości wymagana jest zainstalowanie zaworu bezpieczeństwa
- Nóżki z dostosowywaną wysokością
- Łatwy w czyszczeniu i utrzymaniu czystości
- Wszystkie części mające kontakt z żywnością spełniają wszystkie normy HACCP
atrybuty techniczne:
- rozmiary zewnętrzne [mm]: 900x900x900
- pojemność [l]: 100
- Napełnianie wodą: ręczne
- System grzania: pośredni
- Przyłącze wody zimnej: 1/2"
- Przyłącze pary: 1"
- Przyłącze instalacji kondensatu: 3/4"
- Średnica zaworu spustowego: 2"
- Zużycie pary [kg/h]: ~50
- Maksymalne zużycie pary [kg/h]: 100
- Czas nagrzewania 20-90 °C [min.]: 40
- Waga [kg]: 110