✅ zestaw składający się z kiełkownicy i nasion na kiełki (20 g rzodkiewki)
✅ kiełki gotowe do spożycia po 4 - 5 dniach
✅ kiełki rzodkiewki zawierają mnóstwo cennych substancji odżywczych i witamin: kwas foliowy i witamina B6, glukozynolany, witamina C, A, E, kwasy omega-3, błonnik, potas, magnez, jod, siarka
✅ rozmiary kiełkownicy: 10 cm x 16 cm, średnica oczek siatki 1 mm x 1 mm - przeznaczona do mieszanek drobnoziarnistych
Przygotowanie kiełków w kiełkownicy
Produkcja kiełków w domu jest wyjątkowo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie kilku dni.
✅ umyj wszystkie części kiełkownicy
✅ ustaw naczynie na równej powierzchni i osadź na nim sitko, zamykając pudełko
✅ w zamknięte naczynie wlej taką liczba wody, by jej lustro znajdowało się powyżej siatki
✅ opłucz nasiona, możesz również namoczyć je poprzez 2-3 godziny
✅ rozmieść nasiona równomiernie na szalce
✅ wymieniaj wodę w naczyniu 1-2 razy dziennie, wlewając ją poprzez dziurkę w siatce
✅ gdy nasiona wypuszczą korzenie - zmniejsz liczba wody w naczyniu
✅ najlepsze będzie jasne i ciepłe stanowisko, lecz unikaj bezpośredniego nasłonecznienia
✅ kiełki są gotowe do spożycia, gdy osiągną 3-5 cm
✅ elementy kiełkownicy myj precyzyjnie po każdym zbiorze, można myć w zmywarce
Inne kiełkownice, dzięki którym w nietrudny sposób otrzymasz pyszne kiełki znajdziesz w tej kategorii.
Nasiona na kiełki kupisz tu.