Wysokiej klasy, elektroniczny młynek do kawy asygnowany do zastosowań profesjonalnych. Wytwarzany został przez markę FIORENZATO M.C. S.r.l. (PERAGA di VIGONZA (PD), Włochy).
pokrywa wytwarzana została z mocnego odlewu z aluminium pomalowanego na odcień szary.
Ze względu na dużą sprawność i dużą precyzję, młynek idealnie sprawdzi w lokalach gastronomicznych o dużym natężeniu ruchu - o dziennym zużyciu do 3 kg kawy.
Serce młynka stanowią płaskie żarna o średnicy 64mm tworzone z hartowanej stali. Geometria, wielkość żaren i precyzja ich wykonania gwarantuje dużą efektywność i równy przemiał co w dużym stopniu przekłada się na smak naparu oraz jego powtarzalność. Hartowana stal zagwarantuje dużą solidność żaren (ok. 400 kg kawy).
Młynek oferuje mikrometryczną, bezstopniową i stanowczo dokładną regulację grubości mielenia w szerokim zakresie. Odbywa się ona przy pomocy komfortowego pierścienia umieszczonego pod hoperem. Młynek ma blokadę, zabezpieczającą przed przypadkową zmianą ustawienia grubości mielenia. Zakres regulacji obejmuje przemiał do przeróżnych metod parzenia – od kawy po turecku do prasy francuskiej.
Obsługa młynka jest stanowczo prosta. Odbywa się za pomocą komfortowego panelu dotykowego i szerokiego, kolorowego, podświetlanego wyświetlacza. Młynek proponuje możliwość zaprogramowania czasowego dozy dla pojedynczej i podwójnej porcji, i mielenie manualne.
Młynek został wyposażony w system chłodzenia, uruchamiany samoczynnie. Zapobiega on przegrzewaniu się młynka w trakcie dłuższej pracy, a także przepalaniu kawy w trakcie mielenia.
Specjalnie zaprojektowany wylot z komory mielenia, powoduje, że młynek charakteryzuje się nad wyraz małą retencją. Młynek został także wyposażony w blaszkę rozbrylającą zapobiegającą powstawaniu grudek mielonej kawy. Wylot może być łatwo zdemontowany w celu wyczyszczenia.
w dodatku młynek ma specjalny uchwyt pozwalający zamocować kolbę w trakcie mielenia.
producent Café Silesia jest oficjalnym przedstawicielem producenta FIORENZATO w Polsce.